Vernissa

Kulttuurikeskus Vernissa on Vantaan suosituimpia kulttuuritiloja. Vantaan kaupungin nuorisopalvelujen ylläpitämä Vernissatehdas sijaitsee Tikkurilan jokirannassa Keravanjoen kauniissa kulttuurimaisemassa Tikkurilan aseman läheisyydessä. Vernissassa järjestetään vuosittain Vernissassa yli 200 kulttuuritapahtumaa, klubi-iltaa ja teatteriesitystä, joissa käy yleisöä noin
35 000.

Vantaalaiset nuoret valtasivat tyhjillään olleen vanhan vernissatehtaan toukokuussa 1985 ja vaativat sitä nuorten kulttuurikäyttöön. Vernissa kunnostettiin ja se aloitti toimintansa kultuuritilana vuonna 1990. Vernissan tiloissa toimivat Tikkurilan Teatteri, Vantaan Elävän Musiikin Yhdistys VELMU ry, Animaatioasema, Revolver-studio sekä nukketeatterin tiedotuskeskus Unima ry. Vernissan kahvila on olennainen osa kulttuurikeskuksen toimintaa.

Vernissan esiintymislavalla nähdään niin aloittelevia kuin tunnettuja muusikoita, teatteri- ja tanssiesityksiä ja muita esittävän taiteen tapahtumia. Talossa on nuorten käyttöön tarkoitettuja bänditiloja.

Vernissatehdas Tikkurilan jokirannassa

Vernissa on olennainen osa Tikkurilan teollista historiaa. Vuonna 1757 Dynnäsin rustholli perusti vesimyllyn hyödyntämään Keravanjoen koskea. Vuonna 1862 jauhomylly sai rinnalleen myös öljynpuristamon. Samana vuonna avattiin Vernissan ohi kulkeva Helsingin-Hämeenlinnan rautatie ja Tikkurilan asema. Viisi vuotta myöhemmin rakennettiin vernissakeittämö. Rakennuksia laajennettiin 1904 ja 1907.

Nykyiset punatiilirakennukset nousivat vuonna 1912 perustuksiaan myöten palaneen vanhan tehtaan paikalle. Vuonna 1937 rakennettiin arkkitehti J. Fabritiuksen suunnittelema funkkistyylinen korkea keittämöosa. Pilareilla seisova sosiaalitilaosa rakennettiin 1950-luvulla.

Toiminta vernissatehtaalla lopetettiin 1970-luvulla. Vantaan kaupunki sai alueen rakennuksineen haltuunsa v. 1979, josta alkoi surullinen rappion aika. Toukokuussa 1985 vantaalaiset nuoret valtasivat rakennuksen ja vaativat sitä kulttuurikäyttöön. Aktiivisuus palkittiin kun Kulttuurikeskus Vernissa aloitti toimintansa syksyllä 1990. Rakennuksessa kaikki käyttökelpoinen ja korjattavissa oleva on otettu käyttöön ja entisöity. Vanhoja tehdasrakenteita voi nähdä Vernissan sisätiloissa ja Vernissan tehdassalissa.