Luonto-Liitto on poliittisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö, jonka tarkoitus on toiminnallaan edistää lasten ja nuorten luonnon tuntemusta, sekä suojella luontoa ja ympäristöä. Se on yksi harvoista koko Suomen kattavista ympäristönsuojeluun erikoistuneista kansalaisjärjestöistä. Vuonna 1943 perustettu Luonto-Liitto on Suomen suurimman ympäristöjärjestön, Suomen luonnonsuojelluliiton jäsen, ja se keskittyy pääasiallisesti lasten ja nuorten ympäristökasvatukseen, luontoharrastusten edistämiseen, sekä ympäristöpoliittiseen vaikuttamiseen. Lasten kasvatuksessa toiminta perustuu luontokerhoihin ja -leirihin, sekä ympäristöetsivätoimintaan. Nuorten kohdalla pyritään rohkaisemaan itsenäiseen päätöksentekoon, ja mahdollistaa nuorten osallistumisen muun muassa päättäjä- ja viranomaistapaamisiin, työryhmävalmisteluihin, lausuntojen kirjoittamiseen ja maankäytön suunnitteluun. Tarkoituksena on antaa nuorille valmiuksia yhteiskunnalliseen osallistumiseen ja vaikuttamiseen. Paikalliset toimintaryhmät ja -piirit järjestävät tapahtumia ja retkiä luonnossa ympäri Suomen.

Ötökkäsafarit Vanhankaupunginlahdelle.

Pääkaupunkiseudulla asuville luonnonystäville järjestetään ötökkäsafareita, joilla on mahdollisuus tutustua paikallisen luonnon hyönteislajikkeisiin. Tutuksi päiväretkillä tulevat muun muassa kuoriaiset, perhoset, sirkat ja muut ruohonjuuritason mönkijät. Ötökkäsafarit ovat pääasiallisesti nuorille suunnattuja koko päivän kestäviä retkiä, mutta tapahtumat ovat avoimia kaikille ja oivallinen vaihtoehto vaikkapa koko perheen kesälomapäivän viettoon. Retkioppaina toimivat eri ötökkäalojen asiantuntijat, joiden tietotaidon ja kokemuksen myötä opit paremmin tuntemaan lähiympäristösi monimuotoista luontoa ja eri hyönteislajikkeita. Safarilla pyydystetään ötököitä tunnistus, kuvaus- ja havainnointitarkoituksia varten. Luonnossa liikkujalle on tärkeää oikeaoppinen ja luontoa kunnioittava tapa käsitellä kohtaamiaan eläin- ja kasvilajeja. Safarilla noudatetaan Luonto-Liiton periaatteita, joilla pyritään estämään kaikenlainen väki- ja ilkivalta ja edistämään rauhanomaista ja luontoa kunnoittavaa tapaa suhtautua ympäristöön. Lisätietoa tapahtumasta ja tapahtuma-alueesta löydät Luonto-Liiton kotisivuilta.

Villiyrttikurssi Niihaman Majalla.

Aivan Tampereen kaupungin ulkopuolella, Niihamajärven rannalla sijaitseva Niihaman Maja on oivallinen kohde luontoretkelle. Niihaman Maja on ympärivuotinen taukopaikka, josta löytyvät upeiden metsämaastojen ja järvimaisemien lisäksi muun muassa kahvilapalvelut, grillikatos, pihapelit, kiintorastisuunnistusta, puulämmitteinen tilaussauna, ja luontopolku. Luonto-Liitto järjestää Niihaman Majan maastoon sijoittuvan villiyrttikurssin, jossa opitaan tunnistamaan yleisimpiä ravinnoksi sopivia villiyrttejä ja -vihanneksia. Kurssilla kerätään yrttejä ja kasveja, sekä opetellaan eri tapoja säilöä niitä ja valmistaa niitä ruokaa. Lopuksi kurssilaiset valmistavat yhdessä maittavan aterian kerätystä villiyrttisadosta ulkotulilla ja sisäkeittiössä, ja ateria nautitaan kauniissa Niihaman Majan maisemassa. Kurssi on kaikille avoin. Lisätietoa kurssista ja kurssimaksusta Luonto-Liiton sivuilla.

Nuuksion kansallispuisto

Yksi Luonto-Liiton yhteistyökumppaneista ja vakiotapahtumapaikoista pääkaupunkiseudulla on Nuuksion kansallispuisto ja sinne vuonna 2013 avattu luontokeskus Haltia. Nuuksio sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Helsingistä ja 17 kilometrin päässä Espoon keskustasta. Koko perheen retkikohteeksi soveltuva Nuuksio tarjoaa elämyksiä upeissa järvi-, metsä- ja kalliomaisemissa. Nuuksio levittyy yhteensä 53 neliökilometrin alalle, ja alueella on useita nuotio- ja levähdyspaikkoja, joissa voi pysähtyä syömään retkieväitä tai telttailemaan samoilun ja luontotreittien tutkimisen ohessa. Kansallispuiston alue on ollut suosittu leirikohde muun muassa partiolaisten parissa useiden vuosikymmenien ajan, mutta alueella järjestetään muitakin luontoon ja ympäristön liittyviä tapahtumia. Kesäisin luontokävelyn jälkeen voi virkistäytyä alueella sijaitsevassa Opastupa Haukanpesän kahvilassa. Opastuvalta löydät myös muun muassa karttoja alueesta, ja ryhmien on mahdollista varata opas luontoretkeä varten. Luontokeskus Haltian ravintolassa puolestaan voi nauttia maittavan aterian. Nuuksion kansallispuisto ja Luontokeskus Haltia ovat avoinna vierailijoille ympäri vuoden.

Luonto-Liiton susiryhmät

Luonto-Liiton toimintaan kuuluvat eri puolilla Suomea järjestettävät susiryhmät ja -jaosto. Susi on Suomessa uhanalainen laji. Suomalaisen susikannan kooksi arvioidaan noin 150-180 sutta.

Ryhmien toiminnan tarkoituksena on edesauttaa susien suojelua Suomessa. Toimintaan kuuluvat ryhmätapaamiset eri kaupunkien jaostoissa. Tapaamisissa käsitellään Suomen ja Euroopan susikannan tilaa ja mahdollisia suojelutoimia. Susiryhmän toimintaa kuuluu myös tapahtumien järjestäminen, kuten vuonna 2017 Tampereen Vastavirta-klubilla pidetty Susifest.