Suomalainen luonto luo idyllisen maiseman ja kulissin monenlaisille tapahtumille ympäri maan. Etenkin kesäisin järjestettävät juhlat, festivaalit ja tapahtumat sopivat erinomaisesti suomalaiseen luontoon ja perinteeseen, sillä mikäpä toisi yöttömän yön taian lähemmäksi huoletonta juhlijaa kuin luonto itse. Lapin vaaramaisemissa, keskiyön auringon alla tapahtuu joka kesä, ja tapahtumien kirjo luo monimuotoisen katsauksen niin suomalaiseen kulttuuriin kuin paikalliseen luontoonkin. Napapiirin yläpuolella voi kesän kuukausina muun muassa harrastaa kuulaina kesäöinä kirkkovenesoutua, katsella elokuvia, tai nauttia laadukkaiden artistien musiikista. Arktisen karut tunturimaisemat vaihtuvat pakkasen puremien nietosten sijaan värikkääksi kulttuurin kehdoksi. Tapahtumien lisäksi elämyksiä voi nauttia henkeä salpaavien maisemien siimekseen kätketyissä luonnonpuistoissa ja eräretkikohteissa.

Kemijärven Yöttömät Yöt

Lapin taika ja tunnelma yhdistettynä musiikkiin, mikäpä sen parempi tapa viettää heinäkuinen viikonloppu. Kemijärvellä järjestetään kesällä 2018 viidennen kerran Kemijärven Yöttömät Yöt musiikkitapahtuma, joka haastaa vaikuttavalla esiintyjäkaartillaan eteläisemmän Suomen festivaalit. Pohjois-Suomen suurin musiikkifestivaali on nauttinut koko lyhyen historiansa aikana huippusuosiota, vuonna 2017 kävijämäärä saavutti huikeat 17 000 musiikin ystävää. Kemijärven Ahvensalmen kentällä järjestettävä tapahtuma tuo lappilaisen yleisön eteen niin ulkomaisia huippuesiintyjiä kuin kotimaisen musiikkimaailman kirkkaimpia tähtiä. Festivaalin ohessa järjestetään myös suosittu konsertti Kemijärven kirkossa, sekä Taivaan Tulien aukiolle sijoittuvia ilmaistapahtumia. Lisää tietoa Kemijärven Yöttömistä Öistä löydät tapahtuman nettisivuilta.

Sodankylän elokuvajuhlat – Midnight Sun Film Festival

Kansainvälisestikin legendaarisen maineen saavuttanutta Sodankylän elokuvajuhlia on järjestetty vuodesta 1986 lähtien. Festivaalin perustivat aikoinaan Sodankylän kunta yhdessä elokuvantekijöiden Anssi Mänttärin, sekä Aki ja Mika Kaurismäen kanssa. Vuoteen 2014 saakka tapahtuman johtajana toimi arvostettu ja tunnettu elokuvakriitikko Peter von Bagh. Festivaali on yli kolmenkymmenen vuoden historiansa aikana tuonut lappilaisen yleisön eteen niin kotimaisia kuin ulkomaisiakin kulttielokuvia. Maailman tunnelmallisimmaksi elokuvafestivaaliksi luonnehdittu tapahtuma on ainutlaatuinen lajissaan. Keskiyön aurinko ja Lapin maalaukselliset maisemat paikallisen väestön vieraanvaraisuuteen yhdistettynä tekevät festivaalielämyksestä ikimuistettavan. Neljä vuorokautta kestävillä festivaaleilla elokuvat pyörivät vuorokauden ympäri neljässä eri tapahtumapaikassa. Erityisesti elävällä musiikilla säestetyt mykkäelokuvat ovat saavuttaneet suurta yleisösuosiota, ja tapahtuman päävieraita voi haastatella ja kuunnella aamukeskustelutilaisuuksissa. Festivaalivieraisiin kuuluu vuosittain myös nuoria elokuvaohjaajia sekä elokuvan ammattilaisia ympäri maailman, puhumattakaan parin sadan hengen joukko eri tiedotusvälineitä edustavia media-alan ammattilaisia. Festivaalin kävijämääräksi on viime vuosina vakiintunut noin 170 000 innokkaan elokuvaharrastajan yleisö. Lisää tietoa tapahtumasta löydät Sodankylän elokuvajuhlien kotisivuilta.

Yöttömän Yön Soutu

Kemijärvi ja sitä ympäröivä luonto takaa vierailijoilleen elämyksiä ja unohtumattomia maisemia. Yksi paikkakunnan tunnetuimmista kesätapahtumista on Yöttömän Yön Soutu, joka järjestetään Kemijoella, Savukoski-Pelkosenniemi-Kemijärvi -akselilla. Tapahtuma on Suomen pohjoisin retkisoutu- ja melontatapahtuma. Yhteensä 110 kilometrin matka taittuu keskiyön auringon paistaessa kahden vuorokauden ajan joko kirkkoveneessä tai meloen. Majoitus tapahtuu teltoissa Kemijoen varressa, ja ruokapuolesta vastaa Kemijoen ympäristön antimista valmistettu Itä-Lapin perinneruoka. Telttasauna, luonnon hoidot ja paikallinen kulttuuri tarjoavat elämyksiä ja ohjelmaa soutamisen ja melomisen ohella. Lue lisää tapahtumasta Yöttömän Yön Soudun kotisivuilla.

Pyhätunturi

Pyhätunturi tarjoaa vieraille monipuolista ohjelmaa myös kesäisin. Vaellusreittien lisäksi Lapin matkaajalla on mahdollisuus osallistua viikon kestävään Taidepotpuriin, jossa voi oppia ja harjoittaa eri taiteen muotoja musiikista kuvankäsittelyyn ja valokuvaukseen. Kairosmajan leiriviikolla on tarjolla musiikkikursseja eri instrumenteille, kuten viulu, huilu, piano, sello, sekä mahdollisuus opiskella yksinlaulua tai musiikkidraamaa. Leiriviikon aikana järjestetään myös muun muassa Toivo Kuulan tuotantoa esittäviä konsertteja. Akustisen musiikin ystäviä hemmotellaan lisäksi Pyhä Unplugged -tapahtumassa, jossa suomalaisten artistien kaarti valtaa Pyhätunturin puoliakustisilla musiikkiesityksillään elokuun ensimmäisenä viikonloppuna. Lisää tietoa tapahtumista Pyhätunturin kotisivuilta.