Savonlinnan oopperajuhlia on pidetty Olavinlinnassa jo vuodesta 1912 lähtien. Vuosittainen klassisen musiikin kulttuuritapahtuma kerää joka kesä yleisöä ympäri maan ja yli Suomen rajojen. Kuukauden kestävä oopperaesitysten sarja sai alkunsa Aino Actén aloitteesta hänen vieraillessaan Olavinlinnassa järjestetyssä isänmaallisessa juhlatilaisuudessa vuonna 1907. Vierähtäneen vuosisadan saatossa Olavinlinnan näyttämöllä on nähty maailmanluokan esiintyjiä klassisissa oopperoissa ja musiikaaleissa, mutta ohjelmistoon kuuluu myös populaarimusiikkia edustavia artisteja. Suomalaista oopperakansaa hemmotellaan toden teolla, sillä yli viisisataa vuotta vanha kivilinna edustaa eurooppalaisessa kulttuuriympäristössä perinteitä ja eleganssia. Linnan romanttinen ja luonnollinen ympäristö Pihlajaveden ja Haukiveden yhdistävän Kyrönsalmen rannalla luo oman maalauksellisen leimansa oopperajuhlille.

Olavinlinnan rakennustyöt pani alulle tanskalaista syntyperää oleva ritari Eerik Akselinpoika. Linna valmistui 1400-luvun lopulla, josta lähtien se toimi itäisen Suomen puolustuslinnana aina 1700-luvun alkupuolelle saakka, jolloin linna antautui venäläisille Suuren Pohjan sodan aikana. Venäläiset pitivät Olavinlinnassa valtaa aina 1800-luvun puoliväliin saakka ennen kuin hylkäsivät sen. Linna oli muutamia vuosia tyhjillään kunnes sitä 1870-luvulla alettiin kunnostaa kahden tulipalon jäljiltä. Oopperajuhlia järjestettiin linnassa vuosittain 1900-luvun alkuvuosikymmenien ajan aina vuoteen 1937 saakka, jolloin juhlille tuli 30 vuoden tauko. Linnaa alettiin restauroida täysin vuonna 1961 tarkoituksena saattaa linna mahdollisimman lähelle sen alkuperäistä asua, ja vuonna 1967 oopperajuhlat saivat toisen ensi-iltansa. Savonlinnan oopperajuhlat ovat ympäri vuoden auki olevan Olavinlinnan suosituin tapahtuma, vuosittain festivaali vetää noin 60 000 kävijää, joista 10% on ulkomaalaisia vieraita.

Kansainvälisesti arvostetussa tapahtumassa on vuodesta 1987 lähtien nähty myös ulkomaisten oopperatalojen vierailuja, joihin kuuluvat muun muassa Tallinnan Estonia-teatteri, Reinin kansallisooppera, Lontoon Covent Garden ja pietarilainen Mariinski-teatteri. Maailman arvostetuimpiin korkeakulttuurin instituutioihin kuuluva venäläinen Bolšoi-teatteri Moskovasta vieraili Savonlinnassa vuonna 2007, seuraavana vuonna oli kiinalaisen oopperan vuoro Shanghain oopperan astuessa näyttämölle, ja vuonna 2009 oopperayleisöä hurmasi eurooppalaisia näyttämötaiteen tuulia tuonut italialainen Palermon Teatro Massimo.

Klassisten oopperoiden, kuten Taikahuilun ja Boris Godunovin lisäksi Savonlinnan Oopperajuhlilla esitetään myös uudempaa suomalaista oopperaa. Kantaesityksiä on vuodesta 1975 ollut yhteensä 12, mukaan lukien Einojuhani Rautavaaran Aleksis Kivi, Jarkko Kuusiston Koirien Kalevala, ja viimeisimpänä vuoden 2013 kantaesityksensä saanut Timo-Juhani Kyllösen Norppaooppera. Vuoden 2018 oopperajuhlien ohjelmistossa nähdään suuria romanttisia klassikoita, kuten Madama Butterfly, Otello, ja Tosca. Uutuutena ohjelmistossa on venäläisen klassikkosäveltäjän Pjotr Tšaikovskin Patarouva, joka vie kuulijan aikamatkalle Puškinin Venäjälle.

Ensimmäistä kertaa oopperajuhlilla vierailevalle kulttuurin ystävälle suositeltavaa on valita tunnettu ooppera. Yleisenä sääntönä oopperakatsojille pidetään, että saman oopperan voi käydä katsomassa useita kertoja. Itseasiassa teokseen tutustuminen on suositeltavaa, sillä silloin juonen seuraaminen helpottuu ja tekee siitä nautinnollisempaa. Oopperailtoina järjestetäänkin maksullisia tunnin mittaisia opastettuja teosesittelyjä, joissa vieraat voivat tutustua teokseen ennen varsinaista esitystä. Nämä opastetut esittelyt antavat vinkkejä siitä, mihin kannattaa kiinnittää huomiota, tai miten saada paras nautinto kulttuurielämyksestä. Vaikka oopperan juoni olisikin katsojalle jo entuudestaan tuttu, tuovat eri esiintyjien tulkinnat ja eri ohjaajien näkemykset aina uusia ulottuvuuksia teokseen ja elämykselle.

Savonlinnan oopperajuhlia järjestävät vuosittain Oopperajuhlien kannatusyhdistys ry, Savonlinnan kaupunki, sekä useat yritykset ja yksityiset tahot, jotka ovat 1985 Oopperajuhlien oheistoimintaa hoitamaan perustetun Savonlinnan Oopperajuhlat Oy:n pääosakkaita. Savonlinnan Oopperajuhlat Oy: tämän hetkiset johtajat ovat oopperajohtaja Jan Hultin ja hallituksen puheenjohtaja Sari Baldauf, Oopperajuhlia puolestaan johtaa vuonna 2012 tehtävään valitut Jan Strandholm ja taiteellinen johtaja Jorma Silvasti. Oopperajuhlat ovat merkittävä osa modernia suomalaista kulttuuriperinnettä, ja se kuuluu muun muassa Finland Festivals -tapahtumiin.