Festivaalit ja erilaiset kulttuuritapahtumat kuuluvat olennaisena osana Suomen kesään, eikä Turku ja Aurajoen ympäristö ole poikkeus, päin vastoin. Aurajoella jokivarrella on pitkä ja rikas kulttuurihistoria, ja turkulaisten puhessa ja käsityksessä joki jakaa kaupungin “täl pual jokkee” Åboon, ja “tois pual jokkee” Turkuun, jossa sijaitsevat Turun yliopisto ja Åbo Akademi. Aurajoki, sen jokivarsimaisema, ja Turku toimivat luonnollisena kulissina monille musiikki- ja kulttuuritapahtumille, kuten Down By The Laituri, Ruisrock, Suomen vanhin soutukilpailu, ja Paavo Nurmi marathon.

Aurajoen ympäristön festivaalitarjonta on viimeisin vuosikymmenen saatossa muuttunut monella tapaa. Erilaisia pieniä, tiettyyn tyylisuntaan painottuneita festivaaleja on putkahdellut silloin tällöin juhlakansan iloksi. Aurajoki Virtaa oli vuosina 2004 ja 2006 Turussa järjestetty iskelmämusiikille omistettu festivaali. Vastaavasti elekrtoniselle musiikille omistettua urbaania musiikkitapahtumaa Uuden Musiikin Festivaalia järjestettiin vuosina 2004-2006. Molemmat tapahtumat olivat maanlaajuisessa festivaalimittakaavassa suhteellisen pieniä ja keräsivät muutamia tuhansia kävijöitä, joskin tapahtumien koosta kertoo myös se, että Uuden Musiikin Festivaali oli viimeisenä vuotenaan loppuunmyyty. Tapahtumat eivät sijoittuneet yhteen paikkaan, vaan festivaalien ohjelmista saattoi nauttia eri puolilla Turkua ja Aurajoen ympäristössä.

Down By The Laituri

DBTL on järjestetty Turussa jo vuodesta 1988. Festivaali on vuosien saatossa kehittynyt katutason tekijöiden järjestämästä paikallisesta musiikkitapahtumasta yhdeksi Suomen tunnetuimmista ja suosituimmista festivaaleista. Festivaalin musiikillinen linja on muuttunut ja kypsynyt ajan myötä, ja tarjonta poikkeaakin kesäfestivaalien kaartista virkistävästi tuoden lavalle aikuisemman yleisön eteen laadukkaita pitkän linjan viihdetaiteilijoita raskaamman sarjan metalliyhtyeistä iskelmäartisteihin. Tapahtumaa on vuodesta 2013 järjestänyt Happening Laituri Oy.

Ruisrock

Turun Ruissalossa järjestettävä Ruisrock on suomalaisen festivaaliperinteen yksi järkähtämättömimmistä kulmakivistä. Suomen vanhinta yhtäjaksoisesti järjestettyä festivaalia on juhlittu vuosittain vuodesta 1970 lähtien. Idea Ruisrockille syntyi Woodstockin innoittamana, pian 40-vuotista taivaltaan juhlistava Ruisrock on myös Euroopan toiseksi vanhin yhtäjaksoisesti järjestetty festivaali, ainoastaan Hollannissa järjestettävä Pinkpop vie voiton. Yksi Suomen tunnetuimmista ja arvostetuimmista rockfestivaaleista on kasvattanut suosiotaan laadukkaan esiintyjäkaartin ansioista. Viimeisen vuosikymmenen ajan yhteiskävijämäärä onkin kasvanut tasaiseen tahtiin, ja vuonna 2017 kävijöitä koko viikonlopun aikana oli yhteensä noin 105 000. Ruissaloon pystytetyllä lavalla on vuosien mittaan nähty lukuisia kansainvälisesti nimekkäitä, aikakausiensa huippuartisteja, kuten Metallica, Iron Maiden, Bon Jovi, Aerosmith, Nirvana, Red Hot Chili Peppers, Rammstein, Uriah Heep, Jeff Beck, Procol Harum, Chuck Berry, U2 ja Bob Dylan, sekä kaikki kotimaisen rockmusiikin merkittävimmät ja suosituimmat artistit.

Aurasoudut

Vanhalla pääkaupungillamme on pitkä historia, joka ulottuu pimeimmälle keskiajalle saakka. Nykyään Turku voikin kotiseutuhistoriansa ohella ylpeillä myös monilla Suomen vanhimmilla tapahtumilla. Yksi näistä historiallisesti merkittävistä tapahtumista on Aurasoudut, joita on järjestetty jo vuodesta 1927 lähtien. Jo kunnioitettuun yli 90-vuoden ikään ehtinyt tapahtuma on turkulaisten opiskelijoiden järjestämä opiskelijoiden välinen kilpasoutu, johon olennaisena osana kuuluu tietysti rankan urheilusuorituksen jälkeen railakas juhlinta turkulaisissa yökerhoissa ja baareissa perinteisen opiskelijameiningin mukaisesti. Syyskuussa 2018 Aurasoudut-tapahtuma järjestetään jo 58. kerran.

Paavo Nurmi Marathon

Paavo Nurmi juoksi historian kirjoihin 1920-luvun olympialaisissa, tuoden Suomen olympiajoukkueelle yhteensä yhdeksän kultamitalia. Tämän juoksijoiden kuninkaaksi ja lentäväksi suomalaiseksi nimetyn kestävyysjuoksijalegendan innoittamana Turun Urheiluliitto alkoi vuonna 1992 järjestää hänen nimeään kantavaa urheilutapahtumaa. Nurmen poika, Matti Nurmi antoi luvan olympiajuoksijan nimen käyttöön tapahtumassa, ja Paavo Nurmi Marathon sai alkunsa. Tapahtuman reitti kulkee Turun keskustassa, Ruissalon saaressa ja Aurajoen rannoilla sekä varsilla, ja tapahtumassa voi juosta joko 10 kilometrin matkan, puolimaratonin tai täysmaratonin. Vuosittain 1. heinäkuuta järjestettävässä tapahtumassa eniten juoksijoita vetää puolimaraton.